Nedves dörzsállóság

A nedves dörzsállóság (kopásállóság) tájékoztatás nyújt egy megszáradt falfesték strapabíróképességéről és tisztít-hatóságáról, illetve egy ellenállóképességi mérés mechanikai koptatással szemben.

A nedves dörzsállóságot (kopásállóság) a DIN EN 13 300 szabvány határozza meg és 5 osztályba sorolja. Az 1. osztály a legmagasabb az 5. osztály a legkisebb nedves dörzsállóságot jelenti. Az osztályokat egy szabvány szerinti vizsgálat alapján hozták létre – minél kisebb a vizsgált festékréteg kopása, annál strapabíróbb a bevonat.

Osztályozás a szabvány vizsgálat szerint

1. osztály

 < 5 μm kopás 200 dörzsölési ciklusnál

2. osztály

 ≥ 5 μm és < 20 μm 200 dörzsölési ciklusnál

3. osztály

 ≥ 20 μm és < 70 μm 200 dörzsölési ciklusnál

4. osztály

 < 70 μm kopás 40 dörzsölési ciklusnál

5. osztály

 ≥ 70 μm 40 dörzsölési ciklusnál

Tisztíthatóság a nedves dörzsállóság szerint

ALAPVETŐEN ÉRVÉNYES: Egy normál lakókörnyezetben egy 3. osztályú nedves dörzsállóságú festék alapvetően kielégítő. Nagy mechanikai igénybe vett területeken, mint példá-ul lépcsőházakban a 2. vagy 1. osztályú festéket érdemes választani.

Nedvesdörzsállósági osztály 1. (kiváló kopásálló)

A festékbevonatok tisztítása vízzel és természetes sörté-vel ellátott kefével, semleges vagy higiéniai tisztítószerrel lehetséges. Alkalmas extrém igénybe vett beltéri felüle-tekre, mint konyhák, lépcsőházak, folyosók, és középü-letek.

Nedves dörzsállósági osztály 2. (dörzsálló a DIN 53778 szerint)

A festékbevonatok tisztítása vízzel és természetes sörté-vel ellátott kefével, semleges tisztítószerrel lehetséges. Alkalmas erősen igénybe vett beltéri mennyezeti- és fal-felületekre, mint gyerek- és fürdőszobák.

Nedves dörzsállósági osztály 3. (mosható a DIN 53778 szerint)

A festékbevonatok tisztítása vízzel és szivaccsal vagy ruhával, semleges tisztítószerrel lehetséges. Alkalmas normál igénybe vett beltéri mennyezeti- és falfelületekre, mint hálószobák és nappalik.