TIPIKUS HOMLOKZATI PROBLÉMÁK & HOMLOKZATOK HELYREÁLLÍTÁSA

KÁROK FELTÁRÁSA ÉS ELEMZÉSE

A homlokzat az épület arca

A homlokzat védelmet nyújt az időjárási viszontagságokkal szemben, ellenáll esőnek, hőségnek, viharnak és döntő hatással van a beltéri klímára. A külső igénybevételek egy idő után természetesen nyomot hagynak rajta, nem egy esetben károsodások formájában. És ilyenkor bizony cselekedni kell!

A károsodás mértékétől függően különböző helyreállítási műveletekre lehet szükség. Ehhez azonban először is pontosan azonosítani és elemezni kell a problémát. Alapvető szabály, hogy egy bevonat előtt a homlokzatot alaposan meg kell tisztítani.

Az ásványi festékek lassabban öregszenek

A homlokzat elöregedési folyamata több tényezőtől függ, többek között az épület elhelyezkedésétől és környezetétől, valamint a homlokzatfestés minőségétől. A KEIM ásványi festékek különösen UV-álló összetevőiknek köszönhetően rendkívül hosszú élettartamot biztosítanak a homlokzatoknak.

A legrégebbről ismert és eredeti állapotukban fennmaradt KEIM-homlokzatfestések már túl vannak a 100 éven.

 

Az ásványi festékek másképp öregednek

Az ásványi festékek elöregedése

Az ásványi festékek UV-állók. Elöregedésük a rétegvastagság folyamatos, egyenletes csök-kenésével jár, ami azt jelenti, hogy az évtize-dek során egyre vékonyodnak, és természe-tesen kopnak.

A diszperziós-festékek elöregedése

A diszperziós vagy szilikon-gyanta kötő-anyagú festékek az UV-sugárzás hatására idővel rideggé válnak, repedezni kezdenek. A nedvesség így bejut a festékréteg mögé, és leválásokat okoz.

Krétásodás

A krétásodó bevonatok a pigmentek kioldó-dását mutatják. Ha a kezünket a homlokzaton végig húzzuk, por alakú anyag tapad a ke-zünkre. Ezeket a laza részeket gondosan el kell távolítani.

Algák és penészgombák

A mikroorganizmusoknak szűkségük van nedvességre. Ezért gyorsabban megtelepednek a tartósan nedves felületeken, mint száraz homlokzatokon. A leghatékonyabb ellenszerük tehát a nedvességgel szembeni védelem, például megfelelő méretű tetőszerkezet kinyúlás formájában.

A mikroorganizmusokkal szennyezett zöld, vörös vagy fekete homlokzatokat újrafestés előtt, megfelelő előkezelő-szerekkel alaposan meg kell tisztítani.

A problémát megoldó homlokzatfestés céljára kiválóan alkalmasak az alkális és gyorsan kiszáradó bevonatok, mint például a KEIM Soldalit homlokzatfesték, amely (akár káros biocidok hozzáadása nélkül is) hatékony védelmet nyújt organizmusok növekedésével szemben.

 

 

Elszennyeződés

A piszok nem számít károsodásnak a szó hagyományos értelmében – mégsem szeretne senki találkozni vele a háza homlokzatán. A bepiszkolódott homlok-zatok ápolatlan, csúnya benyomást kel-tenek. Gyakran elegendőnek bizonyul vízsugárral megtisztítani a felületet a szennyeződésektől. Ám ha a tisztítás után felületi károk mutatkoznak, érdemes fontolóra venni a homlokzat újrafestését. A szilikátfestékek, mint például a KEIM Soldalit, rendkívül hosszú időn át képes megőrizni a tisztaságát, mivel nem töltődnek fel elektrosztatikusan.       

Leválások

Erről akkor beszélünk, ha kisebb-nagyobb festékdarabok leválnak az alapfelületről. Ez általában akkor követ-kezik be, amikor a festék kötőanyaga rideggé válik. A leválások nem ritkán kisebb repedések keletkezésével is együtt jár. A leválásnak indult darabokat gondosan el kell távolítani. A kisebb haj-szálrepedéseket az úgynevezett töltött alapozóval ellátott festékrendszerrel lehet kijavítani.

Repedések

A repedéseknek nagyon sokféle okai lehetnek, ennek megfelelően különböző kezelések szűkségesek. A 0,2 mm-nél kisebb hajszálrepedéseket akár festéssel lezárhatók, ezek általában nem okoznak további károkat. Az ennél nagyobb és szélesebb repedések feltérképezéséhez mindenképpen szakemberre van szük-ség. Az okok feltárása után a repedezett részeket szakszerűen helyre kell állítani, máskülönben további károsodások is bekövetkezhetnek.

A vakolat lepattogzása

Lepattogzáson a vakolat leválását értjük a fogadó vagy hordozó alapfelületről. A tapadás elvesztését gyakran a vakolat-ban levő üregek és repedések okozzák, együttesen a víz és a hőingadozások károsító hatásával. A vakolati károkat szakszerűen, mindig azonos alapú anyaggal kell kijavítani. A kisebb, néhány, helyi hibahelyek javításához megfelelő felújítóvakolat, például a KEIM Universalputz használata ajánlott. egyéb esetekben célszerű szakipari vállalkozó segítségét igénybe venni.