Egy úttörő ötlet története

A KEIM ásványifestékek forradalmi feltalálása idején három kiemelkedő személyiség létezett: Johann Wolfgang Goethe, I. Lajos Bajor király és nem utolsó sorban a kézműves és kutató A.W. KEIM, aki feltalálta ezeket a festékeket. Az 1878-ban szabadalmaztatott szilikátfestékeinek alapja a folyékony kálium-szilikát (vízüveg) és szervetlen pigmentek keveréke.

Az eredmény olyan festék lett, amelynek minősége, tartóssága, fényállósága egyaránt kiváló. Még a mai napig is léteznek a XIX. században festett eredeti homlokzatok. Ezek hatásos bizonyítékai a Svájcban lévő épületek, mint például a Stein am Rhein-i „Fehér Sas” vendégház, a schwyzi (1891), az oslói (1895) vagy a traunsteini (1891) városháza.

Már a középkorban ismert volt a KEIM ásványi festékek kötőanyaga, a folyékony kálium-szilikát „Liquor Silicium” néven. Azonban hiányoztak a megfelelő gyártási és felhasználási lehetőségek. 1768-ban Johann Wolfang Goethe nagy reményeket fűzött a vízüveggel folytatott kísérleteihez. A „Költészet és Igazság” 8. könyvében írja: „Ami azonban egész időben állandóan foglalkoztatott az úgynevezett Liquor Silicium volt, ami akkor keletkezik, ha tiszta kvarchomokot megfelelő rész alkálival összeolvasztunk, amiből átlátszó üveg keletkezik, és a levegőn szétolvadva szép, tiszta folyadékot képez…”

Goethe kísérleteivel azonban nem jutott el a gyakorlati megvalósításig. Adolf Wilhelm Keim intenzív munkájának ösztönzője I. Lajos Bajor király volt. A műértő uralkodót Észak-Itália vidámszínű mészfreskói annyira lenyűgözték, hogy ezeket a remekműveket királyságában, Bajorországban is csodálni akarta. Mivel az Alpok lejtőitől északra az időjárás meglehetősen zord és barátságtalan, így a művészi festményekre rövid időn belül pusztulás várt. Így aztán megrendelést adott a bajor tudósoknak olyan festék kifejlesztésére, amely mész hatását kelti, de hosszabb ideig tartósnak bizonyul.

A feladat meggyőző megoldását a KEIM ásványi festékek jelentették. Az igazán úttörő dolog A. W. Keim találmányában, az oldhatatlan vegyi kötés a festék és a falazat között. A klasszikus KEIM ásványi festékek - a további következetes kutatás és fejlesztés eredményeképpen - a mai napig megtartották vezető szerepüket az ásványi épületvédelemben.

A jó ideje meglévő, égető környezeti problémák, ismét megnövelték, a környezetre ártalmatlan, tartós és minőségileg kiváló festékek utáni igényt. Ennek az igénynek megfelelően egy jelentősen kibővített ásványi termékpaletta lett kialakítva. Röviden: Egy ismételten örökzöld ötlet érvényesül.

A szilikáttechnológia mérföldkövei