KEIM Szilikátfestékek - Az ásványi elv

A festékek közötti különbségek igen nagyok. A festékek "belső értékei" alapvető fontosságú a termék karakterisztikájában, amely a kötőanyag összetételéből, pigmentekből, töltőanyagokból és adalékokból áll.
A kötőanyag biztosítja a tapadást

A kötőanyagok két csoportját különböztethetjük meg: ásványi (= szervetlen) kötőanyag (pl. kálium-szilikát, mit dem Quarzstein verwandt) és szerves kötőanyagok (pl.. műanyagdiszperziók vagy szilikongyanta-emulziók). A különbség a kötési elven alapul: az ásványi kötőanyagok kémiai reakcióba lépnek az alapfelülettel és egy tartós kötést hoznak létre, a szerves kötőanyagok csak "ragasztásos" elven tapadnak. A kötőanyag a festékek sok tulajdonságáért felelős és meghatározza egy homlokzat felújítási ciklusait. Ebben az esetben az ásványi kötőanyagú festékeknek jelentős előnyük van.  

A pigmentek adják a festéknek a szinüket

A (festék-)pigmentek nagyon finom eloszlású porok, rendkívüli színező képességgel. Pigmentek hozzá-adásával a színes festékanyag elnyeri végső szín-árnyalatát. A pigmentek is lehetnek szervetlen (= ásványi) és szerves típusúak:

 

A szervetlen pigmentek ásványokból származnak, míg a szerves pigmnetek többnyire szerves alapanyagokból készülnek. Az ásványi pigmentek rendkívül színtartók és nem fakulnak ki.

Töltőanyagok & adalékok –fontos "segítők"

A töltőanyagok általában kőlisztek. A töltőanyagok olyan rétegvastagságot biztosítanak a festékbevonatnak, amely védi a homlokzatot az időjárás káros hatásaival szemben.

 

Ezenkívül a legtöbb festék úgynevezett adalékokat is tartalmaz. Az adalékok olyan segédanyagok, melyek a festékek különböző tulajdonságait képesek szabályozni (pl. víztaszító-képesség vagy konzisztencia).                               

A vízüveg természetes, ásványi és egy zseniális kötési elvvel rendelkezik – ami a szilikátfestékek kötőanyaga

A festék legfontosabb, a minőségét meghatározó összetevője a kötőanyag. Biztosítja a különböző összetevők egymáshoz való kapcsolódását és mindenekelőtt a festék tapadását az alapfelülethez. Megkülönböztetünk szervetlen (ásványi) és szerves kötőanyagokat.
Szervetlen kötőanyagok

...ásványi nyersanyagból vonják ki. Az ellenálló ásványi festék kötőanyag a káli-vízüveg (= kálium-szilikát).                    

Anorganische Bindemittel
Ásványi kötőanyagok

Az ásványi kötőanyagok kémiailag reagálnak az alap-felülettel. A szilikáttechnika elve, hogy a kötőanyag szilikátosodik az alapfelülettel – egy olyan kémiai folyamat megy végbe, ahol a káli-vízüveg kötőanyag az ásványi alapfelülettel reagál. Ez egy szilárd és oldhatat-lan kötést hoz létra a festék és a festékhordozó között (vakolat, terméskő, beton stb.). A vakolati keresztmetszet egy ilyen szilikátosodási folyamatot mutat be a színezett KEIM Fixativ (folyékony kálium-szilikát) által. Ez a kötés kulcsfontosságú a KEIM szilikátfestékek utolérhetetlen tartósságának.

Szerves kötőanyagok

...mint a műgyanta-diszperziók vagy a szilikongyanta emulziók a szénhidrogének kémiaján alapszanak (kőolajipar), mint ahogy azt a ragasztóanyagoknál ismerhetünk. Azok csak fizikai folyamaton keresztül tapadnak(ragadnak).

Organische Bindemittel

KEIM Szilikátfestékek. előnyök és tulajdonságok

A KEIM festékek egy teljes ásványi bázissal rendelkeznek. A természetes kötőanyag a „vízüveg” egy szilikát, amely az ásványi alapfelülettel, mint terméskő, vakolat és beton kémiai kötést hoz létre. Az eredmény egy extrém tartós kapcsolat, amely többszörösen ellenállóbb, mint az általános diszperziósfestékek, melyek felületi ragasztással kapcsolódnak.
További információk