A homlokzatok festése

Hasznos tanácsok

Tudja hogyan

Minden alapfelület más-más követelményeket támaszt a rákerülő festékbevonattal szemben. És természetesen az építtetőknek is megvannak a maguk elképzelései. Érdemes időt szakítani a tájékozódásra, pontosan megfogalmazni a kívánalmakat, és mindezek ismeretében tudatosan kiválasztani a megfelelő festéket.

Vizsgálat – egy biztonságos kapcsolat alapja

A hordozófelület alapos vizsgálatának különösen kültéri alkalmazások esetén van jelentősége:

  • Az alapfelület hordképes?
  • Vannak szemmel látható szennyeződések vagy kezdődő károsodások? A kezünket egyszerűen végighúzva a felületen rögtön választ kaphatunk a legfontosabb kérdésekre.
  • Krétásodik a vakolat vagy a festékbevonat? Esetleg már simán körömmel is le lehet kaparni a festéket?

A hordozófelület ellenőrzésének jól bevált módszere az úgynevezett „rácsos próba”. Ennek lényege, hogy tapéta-vágó késsel egy kisebb felületen sakktábla-mintát metszünk a régi festékbevonatba, ragasztószalaggal leragasztjuk, majd gyors mozdulattal lerántjuk róla. Ha a régi festés egy része rátapad a szalagra, az annak a jele, hogy a festék-bevonat már nem hordképes, ezért el kell távolítani.

 

KEIM a jó szakiparra támaszkodik.

A KEIM szorosan együttműködik a festő-mázoló szakipari vállalkozásokkal és a tervezőkkel, hogy a lehető legtöbbet hozza ki a termékeiből az Ön számára. A KEIM festékek rendkívül kiadósak és színtartók. Egyedülállóan hosszú élet-tartamuk azonban csak a megfelelő anyagok kiválasztásával és szakszerű alkalmazásával garantálható. És ez nem-csak a nyersanyagokra, hanem a késztermékekre is igaz. 

A jó szerszám, amellett, hogy megkönnyíti a munkát, a végeredmény minőségén is meglátszik. A festő szakiparosok általában sűrű, kemény sörtéjű ecsetet használnak, hogy jobban tudják a festést kontrollálni. Ha hengerrel dolgo-zunk, kültéri alkalmazásnál célszerű hosszú szőrű, poliamid szálas festőhengert választani.

A KEIM készséggel ajánl Önnek helyi, homlokzatfestésben és homlokzatvédelemben jártas, gyakorlott szakipari cégeket. Ez ügyben is forduljon hozzánk bizalommal.

Amire még érdemes odafigyelni

Első a biztonság! Ennek szellemében mindig állványozzuk fel a homlokzatot. Ez megkönnyíti, felgyorsítja és mindenekelőtt biztonságosabbá teszi a munkát!

1. Az időjárásnak megfelelőnek kell lennie.

Nem szabad esőben, erős szélben vagy nedves felület esetén festeni.  És lehetőleg hőségben sem. A legjobb, ha az épület déli oldalán kezdjük a munkát, így később a nap járásának megfelelően folyamatosan árnyékban dolgozhatunk.  Vigyázat: ha túl forró a fogadófelület, az a festék túl gyors kiszáradásával járhat!

3. A homlokzatfelület részekre tagolása

A festés megkezdése előtt osszuk fel jól elkülöníthető részekre a homlokzatot. Az így kapott részfelületet mindig egy munkamenetben fessünk le. Ily módon elkerülhetők az egyenetlen-ségek, például a szakaszhatárokon jelentkező csúnya csíkok, átlapolások!

2. Jól kiragasztani!

A környező területeket, mint például nyílászárókat mindig gondosan ragasszuk ki. E célra számos, kültérben alkalmazható ragasztószalag áll rendelkezésre, az adott alkalmazástól függ, hogy melyiket érdemes választani. A munka végeztével aztán időben el kell távolítani a ragasztószalagot, mert majd nem lehet maradékok nélkül eltávolítani.

4. És ha valami rosszul sikerült!?

A nem kívánt festékcseppeket mindig azonnal, bő vízzel el kell távolítani. A munka meg-kezdése előtt lehetőleg szereljük le a lefolyócsöveket, napellenzőket és hasonlókat, hogy ne akadályozzanak minket a munkában.