Ásványi favédelem

Fafelületek védelme és megőrzése
Fa
Egy építőanyag hagyo-mányokkal és jövővel

 

 

EGY SIKERTÖRTÉNET
Nagy valószínűséggel a fa a legrégebb óta használt építőanyag az emberiség történetében. Bősége-sen rendelkezésre áll, könnyen kezelhető, kitűnő hatással van a beltéri klímára. Szakszerűen alkal-mazva évszázadokon át megőrzi az állagát – amit számos patinás faépítmény ékesen példázza szerte a világon

 

CO2-SEMLEGES
Megújuló nyersanyag lévén a fa hosszú élettartamú, strapabíró és kitűnő szigetelő-tulajdonságokkal rendelkezik, ami nem elhanyagolható pluszelőnyt jelent az épületek energiahatékonysága szempont-jából. Képes szabályozni a levegő páratartalmát és elnyelni belőle a káros anyagokat. Nem csupán a környezetünk levegőjére van tehát jótékony hatással, hanem beltérben is kellemes és egészséges klímát biztosít.

 

A 21. SZÁZAD ÉPÍTŐANYAGA
A fa a szó szoros értelmében reneszánszát éli, amióta a modern építészet újra felfedezte magának, mint építőanyagot. Az innovatív megmunkálási eljárások teljesen új építési módozatok előtt nyitották meg az utat. Minden feltétel adott, hogy a fa 21. század első számú építőanyagává váljon.

Fa - Egy karakteres építőanyag


A MULANDÓSÁG ELLEN
A fa egy természetes, élő építőanyag, mely folyamatosan tágul és zsugorodik. Természetes szépségének megőrzése érdekében ugyanakkor – különösen kültéri körülmények között – védelemre szorul: - nedvességgel, - UV-sugárzással, - vegyi és biológiai igénybevételekkel szemben.


TARTÓS ÉS ELLENÁLLÓ
A fa homlokzatok megjelenése, tartóssága nagy mértékben függ az alapanyag kivá-lasztásától, kivitelezésétől és felületi kezelésétől. A mai kor építési-műszaki igényeinek megfelelő tartós kivitel és esztétikus megjelenés a célra alkalmas felületvédő bevona-tokkal biztosítható.


ESZTÉTIKUS
A rendeltetésszerű használatra való alkalmasság megőrzésén túl a festékbevonatok új lehetőségeket nyitnak a kreatív kialakítás előtt a faszerkezetek vagy fából készült belsőépítészeti elemek egyedi jellegének hangsúlyozására.

A fa folyamatosan tágul és zsugorodik, ezzel komoly követelményeket támaszt a festékbevonattal szemben.

Fabevonatok

Hagyományos versus innovatív
Hagyományos fabevonatok

A hagyományos fabevonatok bázisát lenolaj, alkidgyanta, akrilát vagy egyéb műanyagok képezik. Felada-tuk, hogy mérsékeljék a nedvesség bejutását a fába, illetve gátat szabjanak a lignint roncsoló UV-sugarak-nak. A felsorolt szerves bevonatok kötőanyaga azonban hosszú távon nem UV-álló. Ez először csak a szín-árnyalat vagy a fényesség változásán mutatkozik meg, ám később maga a kötőanyag is óhatatlanul bom-lásnak indul.

A rugalmasságát fokozatosan elveszítő bevonat elkezd porlani, leválni, nem tudja többé betölteni felületvédő funkcióját. A nedvesség akadálytalanul behatol a fa belsejébe és az épen maradt festékrétegek mögé is, felerősíti a fa „mozgásait” és ezzel felgyorsítja annak tönkremenetelét.

A hagyományos fabevonatok élettartama az anyagminőségtől és az igénybevétel mértékétől függően meglehetősen behatárolt: kb. 3 és 7 év közé tehető.                

Vízió és Innováció
A szilikát elv

HEURÉKA!

A szilikát festékek szervetlen kötőanyagokból, ásványi töltőanyagokból és szervetlen pigmentekből állnak. A kötőanyag kémiai reakcióba lép az ásványi alapfelülettel, mely oldhatatlan kötést hoz létre egymással. Az ásványi alapfelületen alkalmazott szilikát bevonatok ezért rendkívül tartósak és időtállók. Jellegzetes meszes-matt megjelenésük és a tisztán szervetlen pigmentekből álló színárnyalatoknak köszönhetően megbízhatóan ápolják, védik és formálják az épületeket. Nem véletlen, hogy bevett gyakorlattá vált az alkalmazásuk.

A KEIM cég 20 év kutatómunkájának köszönhetően, megtalálták a módját, hogyan lehet a szilikát festékek fentebb leírt működési elvét átültetni fa alapfelületen történő alkalmazásra. A megoldás két jól bevált bevonóanyag kombinációjára épül: jó behatoló képességű olajos alapozó és fokozottan időjárás- és UV-álló szilikát festék.

EGYSZERŰ FELÚJÍTÁS
A KEIM Lignosil szilikát tár-saihoz hasonlóan rendkívül tartós festékbevonatot ké-pez, ami azt is jelenti, hogy felújítása esetén rendszerint nincs szükség a meglévő fe-lület lecsiszolására. Felújí-táskor előkészítés gyanánt bőven megteszi egy alapos tisztítás.ELŐNYÖK
A KEIM Lignosil bevonat modern és műemlék épületeken egyaránt kiválóan ellátja védő és állagmegóvó funkcióját, emellett pluszelőnyök egész sorát vonultatja fel:

• Alacsony páradiffúziós ellenállás
• Kiváló nedvesség elleni védelem
• UV-álló és abszolút fényálló
• Rendkívül időjárásálló és hosszú élettartamú
• Műemlékekhez illő matt megjelenés
• Egyszerűen felújítható
• A DIN EN 927 szerint bevizsgálva
• Biztonság a jól bevált rendszerelemek révén

Különleges esetekben a fa "szabályozott szürkítése"

ÍZLÉS KÉRDÉSE
A tervezők és a tulajdonosok véleménye erősen meg-oszlik abban a kérdésben, hogy melyik az üdvözítő megoldás: bevonatokkal kezelve célzottan alakítani a felület képének alakulását, vagy inkább rábízni ezt a természetre. Ezt a dilemmát segít feloldani az újonnan kifejlesztett KEIM Lignosil-Verano termék. A szilikát bá-zisú felületkezelő bevonat az első naptól kezdve termé-szetes hatású, ezüstszürke, patinás megjelenést kölcsö-nöz a fának. A felületvédő funkció tudatos mellőzésével a Lignosil-Verano-val bevont felületeken célzottan megy végbe a természetes elszürkülés folyamata. Átfestésre nincs szükség, és semmilyen pluszráfordítással nem jár azt elérni, hogy a fahomlokzat megszürkült, ódon be-nyomást keltsen.


IDŐTÁLLÓ MEGOLDÁS
A KEIM Lignosil-Verano bevonatban az az igazán kü-lönleges, hogy sem biocid anyagokat, sem oldószert nem tartalmaz, és természetesnek ható, ásványi matt, színtartó megjelenést ad a fának. A kezelt felületek megőrzik páraáteresztő képességüket. Mindez a gyors száradással és a nagyon egyszerű használattal kiegé-szülve rendkívül gazdaságos és hosszú élettartamú megoldássá teszi a Lignosil-Verano rendszert.