A SZÍNEK PSZICHOLÓGIÁJA ÉS HATÁSA

A SZÍNEK HATNAK RÁNK

 

Színek, melyekkel jól érezzük magunkat

Megnyugtatnak vagy felizgatnak, ösztönöznek vagy inspirálnak – a színek hatással vannak a testre és lélekre, érzel-meket váltanak ki, hangulatot teremtenek… Legyen szó önálló falakról, egész helyiségekről vagy homlokzatokról, lehetetlen kivonni magunkat a hatásuk alól. A színek segítik a kommunikációt és a tájékozódást, javítják a termelé-kenységet, kikapcsolódást és felüdülést nyújtanak. Képesek tagolni, egyedivé varázsolni, a környezetükbe olvasztani vagy éppen látványosan kiemelni onnan az épületeket. A színek az építészet fontos kifejezőeszközei, a homlokzatok összképének aktív alakítói. 

 

A színeknek különböző hatásuk van

Mint a természetben mindennek a színeknek is különböző funkciójuk van – felélénkítenek, ellazítanak, javítják az összpontosító képességünket, segítenek minket a tájékozódásban. Az egyedi, csak rájuk jellemző hullámhosszú és energiájú különböző színárnyalatok más-más hatást váltanak ki belőlünk. Ha úgy tetszik, mi vagyunk a célszemélyek, akiknek a gondolatait, érzelmeit, tetteit befolyásolni hivatottak. A kék például hűsítő és megnyugtató hatású, míg a sárgát derűsnek, a vöröset pedig szívmelengetőnek és izgalmasnak érzékeljük. Nem véletlenül használják a színeket terápiás célokra is. Színfürdő, színakupunktúra, színbesugárzás: csupa-csupa elterjedt módszer a jó egészségi állapot megőrzésére vagy helyreállítására.

 

A színek megváltoztatják a fény hatását és ezzel együtt az utcakép vagy a beltéri enteriőr hangulatát

Világos, meleg tónusú festéssel mintegy varázsütésre barátságossá lehet tenni bármilyen borongós, komor homlok-zatot. A közvetlen napsütést nélkülözni kényszerülő (északi fekvésű) helyiségeket pedig verőfényes hangulatúvá képes varázsolni egy jól megválasztott sárga falfesték.

 

A színek hangulatot teremtenek

Különböző színűre festett falakkal különböző hangulatokat lehet teremteni. A sárgával kombinált zöld árnyalatok beltérben tavaszi hangulatot árasztanak (ugyanakkor a világoszöld szín tompítja a zajérzékelést, míg a vörös szín felerősíti azt).  A derűs árnyalatú sárga vagy narancssárga szín vendégcsalogató megjelenést kölcsönöz a bejárati résznek, a kékre festett hálószobában pihentetőbb az alvás, a dolgozószoba bársonyos zöldje pedig inspirálóan, üdítően hat az ott tartózkodóra.

 

A színek segítik a tájékozódást

Településeken, utcai környezetben a színek egyfajta optikai kapcsolatot hozhatnak létre, ami kiemeli az épületek egyediségét és érdekes perspektívákat teremtenek. Beltérben az erőteljes színűre festett falak nagy mértékben befo-lyásolják, irányítják látószögünket. A színek ezáltal így fontos szerepet töltenek be, orientálhatnak középületekben, kórházakban, iskolákban.

A SZÍNEK HŐHATÁSA BEFOLYÁSOLJA A HELYISÉGEK HANGULATÁT

A hideg színek (kék, türkiz) hűvös, a meleg színek (piros, narancs) melegebb beltéri hangulatot sugároznak.

A színek térhatása

A belső terek aránytalan elosztását megfelelő színválasztással tompítani lehet. Egy hosszú helyiség például rövidebbnek tűnik, ha az oldalsó felületeit erőteljes színűre festjük. A világos és hűvös színű falfestékek nagyobbnak, tágasabbnak, míg az erőteljes, meleg tónusú színek kisebbnek és szűkebbnek láttatják az adott helyiséget. Ugyanez a hatás a szabadban is megfigyelhető. Az intenzív meleg színűre (pl. vörösre) festett házfal azonnal kitűnik a többi közül, a hűvös és világos színhatású (világoskék, világosszürke) házak viszont beleolvadnak a környezetükbe.

 

A színek tömeghatása

A világos színek könnyűnek hatnak – a világos mennyezetet például szellősnek, súlytalannak érzékeljük, ami kifejezetten kellemes. A sötét színek nehéznek, súlyosnak hatnak – gondoljunk csak a házak lábazataira, melyek legtöbb esetben sötétek, ez az épület optikai alapja is.

A színek hangosan és csendesen is hathatnak

 

Az erősen telt színárnyalatok, különösen feketével vagy fehérrel kombinálva, valósággal ordítanak. A csendes színkombinációk pedig a kevésbé telt pasztell színek.

Színkialakítási tippek
Farbwirkung Rot
Vörös

Energikus vörös színt csak valaminek a kihangsúlyozására célszerű használni, nehogy agresszív hatást váltson ki. Egyetlen vörös fal általában bőven elegendő, hogy érvényre jusson a vörös hatása. 
 

Farbwirkung Gelb
Sárga

A sárga jó hatással van a szellemi tevékenységre. Serkentő sárga árnyalatok jól illenek étkezőbe, dolgozószobába vagy üzlet-helyiségekbe.                                                                                                                       

Farbwirkung Grün
Zöld

Enyhén nyugtató, harmonikus, gyógyí-tó hatású. A természetes zöld ideális választás gyerekszobába, váróterem-be, folyosóra. De ha a zöldben nagy a kék részaránya, az inkább rideg be-nyomást kelt, a rikító, mesterséges zöld pedig egészségtelennek hatnak.

Farbwirkung Blau
Kék

A nyugtató hatású kék szín wellness-létesítményekbe, hálószobákba és pihenőhelyiségekbe optimális.